Dette tilbudet er fortsatt under evaluring og det som står nedenfor er ikke nødvendigvis slik det blir til slutt

Informasjon


Hvis du ønsker å få noe 3d printet så er det bare å ta kontakt på vår e-post addresse kontakt@bitkraken.no, prisene skal dekke materialkostandene og litt til + en minstepris som skal dekke både slitasje, strøm og arbeid + eventuell frakt. Vi jobber foreløpig på en guide som skal gjøre prosessen lettere.

Hvor finner du 3d modeller?

Hvis du ikke har egne modeller er det fint mulig å bruke nettsider som www.thingiverse.com

Hvor mye kan en utskrift koste?

Dette kommer ann på typen material du bruker, formen og størrelsen på modellen men med mindre det krever over en halv kilo materiale så koster det som oftest under 100 kr, for eksempel koster vasen vi lagde omtrent 11 kr når den er på 40-50 gram. Minsteprisen kommer veldig ann på modellen, men den blir også som oftest under 100 lappen, her kan du få en prisoverslag for å finne ut hvor mye alt maksimalt blir tilsammen, vi starter aldri en utskrift før vi får klarsignal. Det er billigere å skrive ut flere objekter om gangen selvsagt.

Levering og betalingsmetoder

Hvis du bor i nærheten av Otta kan vi tilby å kjøre ut sammen dag enten 12 eller 15, dette diskuteres over e-post ellers så sender vi med brevpost gjennom posten. Vi godtar Paypal, faktura, bankoverføring og ved lokal levering så tilbyr vi også å betale med Visa og Mastercard.

Hvordan printes mine 3d objekter?

Vi bruker en FDM skriver med en 20x20x18 cm (lengde x bredde x høyde) stort byggareal. En FDM skriver er en 3D skriver som vanligvis bruker en eller flere dyser til å legge lag på lag med varm plastikk oppå hverandre til det blir et ferdig 3d objekt. Plastikken som blir brukt er en type thermoplastikk, som blir mykt når det varmes opp og hardt når det kjøles ned igjen, denne prosessen kan gjøres flere ganger uten at plastikken lider av det. Siden plastikk ikke dekker alt materialet som kan printes med en FDM printer så kaller vi det som oftest filament, et filament kan bestå av en kombinasjon av forskjellige materialer.

Hva printer vi i?

For øyeblikket har vi hvit PLA, lysegrønn ABS og gjennomsiktig PETG.

PLA brukes fordi det er lett å skrive ut grunnet den lave smeltetemperaturen, det betyr at konstruksjonen har mindre sjanse for å vri seg eller trekke seg sammen på grunn av nedkjøling av materialet. PLA er et ganske sterkt men mer skjørt materiale. Selv med de egenskapende har i har prøvd å klemt inn og stått på en 1x1x1cm stor kube med 1mm tykke vegger uten å ha klart å ødelagt kuben, som sier litt om styrken. PLA lukter bare litt søtt mens det skrives ut og er basert på plateprodukt og er sett på som mer naturvennelig, mens PLA ikke brytes ned mens det er ute eller er i komposthauen så kan PLA bli sortert som mat i søppeldunken.

ABS i forhold til PLA er mer fleksibelt, sterkere, holdbart og kan derfor brukes til mer en PLA, ABS er derimot vanskligere å skrive på grunn av at det kreves mye høyere temperaturer for å smelte og det krever en varmet overflate så ikke plastikken vrir eller trekker seg sammen når det kjøles ned. ABS avgir også en veldig sterk plastikk lukt mens det printes som da gjør at det krever ventilasjon. Sluttproduktet er ikke så skjørt som PLA og bøyer seg heller en å knekke når det blir satt under trykk.

PETG er et veldig holdbart materiale, det er en modifisert versjon av PET, en gjennomsiktig plastikk kvae, som blant annet blir brukt i fleste plastikk flasker rundt om i verden. PETG kombinerer alle fordelene med ABS og PLA, det er lett å skrive, fleksibelt sterkt og holdbart. Det er derimot et dyrere filament.

Kan man blande inn muttere, borre, pusse og gjøre lignende med modellen?

Det er mulig å borre og pusse de fleste typer plastikk i etterkant om man gjør det riktig. ABS kan man også sveise sammen deler i etterkant og etterbehandle med Acetone, det som oftest brukes i negellakkfjerner for å få en blank overflate. Man kan også legge inn spesiell kode som gjør at 3d skriveren kan ta en stutt pause mens den skriver ut så man kan sette inn muttere og lignende i midten av konstruksjonen, dette må da programmeres inn manuelt siden ikke programvaren til 3d skrivere som oftest støtter dette selv.

Hvilke filtyper støttes?

Vanligvis brukes .stl filer, men man kan bruke de fleste vanlige filtypene for 3d modeller som lages i CAD og andre 3d programmer som Blender. De fleste nyere 3d modellerings programmer kommer med mulighet til å lagre som .stl filer som standard. Etter at vi mottar filen så må konvertere filene til noe som heter gcode, gcode er instrukser til 3d skriveren som gjør at 3d skriveren vet hvordan den skal skrive ut konstruksjonen, da blant annet temperatur på dysen, posisjon, fart fra A til B og lignende.

Støttere dere å skrive med flere typer materiale om gangen?

Nei, for øyeblikket gjør vi ikke det, skriveren vår har bare en dyse som gjør at den bare kan skrive en type materiale om gangen. Vi har gjort dette konsekvent siden printere med flere dyser som oftest også krever mye mer vedlikehold og kan ofte ha problemer som at plastikken kommer sivende ut av flere av dysende, et eksempel på slik siving kan du se på dette bildet. Dette er selvsagt ikke et problem som er unikt for printere med flere dyser men med en dyse er det mye lettere å få konstruksjoner av høyere kvalitet uten vedlikehold så ofte.